language arrow_drop_down
DK SE EN

Cylock

Tyverisikker Sykkelparkering

Det er ikke hver dag at en 82-åring kontakter Prevas for å få hjelp med å realisere en elektronikkidé. Men det var nettopp det Erling Nielsen fra Horsens i Danmark gjorde, og dessuten var ideen hans basert på en skyløsning.

Erling Nielsen er ikke helt uerfaren når det gjelder elektronikk, i seks årtier har han arbeidet innen den danske elektronikkbransjen.

 

Erling Nielsens prosjekt handler om å plassere sikre sykkelstativer på sentrale steder i byer. Stativer der man kan låse den dyre sykkelen sin fast i fred og ro. Sykkelstativer med kraftige kjettinger som effektivt beskytter kundenes sykler. Låsen til de 10 millimeter tykke kjettingene kan låses og låses opp med en app i kundens mobiltelefon.

– Du bruker appen for å se hvor det finnes en ledig stolpe. Du drar til den ledige stolpen og låser opp låsen. Deretter trekker du kjettingen gjennom stativet og hjulet og inn i låsen. Vi bruker en kraftig 10 millimeters galvanisert stålkjetting. Det blir i prinsippet umulig for noen å stjele sykkelen, forteller Erling Nielsen.

Syklisten, som kanskje har betalt 10 000 eller 25 000 kroner for en spesialsykkel, kan føle seg trygg med å forlate sykkelen i byen.

– Cylock tilbyr noe unikt. Det er mange som har hatt ideer om digitale sykkellåser som er plassert på sykkelen. Det har vist seg å være ganske upraktisk. Cylock tilbyr et stativ som holder sykkelen fast. Det er en ny tanke, sier Henrik Thomsen, som er produktsalgssjef hos Prevas og har arbeidet med oppdraget for Prevas' regning.

Løsningen med faste stativer der man låser fast syklene, innebærer en fordel for utleieren, som typisk er en kommune eller en trafikkforening. Systemet har kontroll over hvem som har parkert sykkelen, og dermed trenger man ikke å kjøre rundt og samle inn gamle, utslitte og kanskje stjålne sykler.

DEKKER HELE PRODUKTKJEDEN

Prevas har ferdigutviklet programvaren til sykkelstativene og de serverne som utgjør kjernen i systemet, samt appen som brukes av syklistene når de parkerer syklene sine.

– Det er spennende for oss. Vi arbeider nede fra sykkelstativene, opp til skyen og deretter tilbake og ned til syklistenes app. Det er ikke bare et system som fungerer mellom mobiltelefoner og skyen. Vi får også utvikle den programvaren som finnes i sykkelstativene der syklene står parkerte. Vi dekker hele produktlinjen. Og der ligger vår styrke, sier Henrik Thomsen.

– Systemet stiller høye krav til datasikkerhet. Ingen skal plutselig kunne låse opp sykkelen din og kjøre av gårde med den. På sikt skal det også bygges inn en betalingsløsning slik at eieren av sykkelstativet kan få inntekter. Det krever også en sikker betalingsløsning. Selv om det kan høres enkelt ut, stiller det høye krav til datasikkerhet, sier Henrik Thomsen.

For Erling Nielsen lå det i kortene å velge Prevas til oppdraget.

– Jeg har kjent til Prevas lenge og har sett hvordan selskapet har løst tilsvarende oppgaver på en strålende måte. De har et stort eksisterende kundegrunnlag som gjør at man stoler på at de løser neste oppdrag like bra som de har gjort med tidligere oppdrag, sier Erling Nielsen.

TILHENGERE OG KANOER

Erling Nielsen har mange ideer om hvordan Cylock-systemet kan brukes til annet enn sykler. Man kan for eksempel låse fast tilhengere. Eller bruke systemet ved båtutleie og tilsvarende.

– Ved utleie av en kano trenger man å ha oversikt over hvor kanoen befinner seg, eller hvor lang tid den har blitt brukt og av hvem, sier Erling Nielsen. Vår fremste prioritet er å komme i gang med sykkelprosjektet. Det andre får komme siden. Folk er også velkomne til å kontakte oss hvis de har flere ideer til hvordan låsesystemet kan brukes.

Erling Nielsen har to samarbeidspartnere i Cylock-prosjektet: Horsodan Elektronik i Horsens og programvareutvikleren Mik Achton-Boel.

UTSETTER PENSJONEN

Erling Nielsen kunne egentlig ha gått av med pensjon i 2008, da han var 72 år og solgte bedriften Instruments. Men han har ikke kunnet la være å starte nye prosjekter i en alder av 82 år. Han går ofte ut i verkstedet der han utvikler og konstruerer prosjektene sine.

– Jeg trives svært bra, og dette er ikke det eneste prosjektet jeg holder på med, ler han.

Erling Nielsen har arbeidet innen dansk elektronikkindustri siden 1950-tallet. Han har blant annet vært med og bygd TV-apparater ved Arena-fabrikken i Horsens. Han ser store forskjeller på hvordan elektronikken var bygd opp da, og hva den har utviklet seg til.

– I dag har elektronikken blitt så avansert at alle er som små brikker i et kjempestort puslespill. Man trenger en rekke eksperter innen flere ulike områder. Det var annerledes på den tiden da vi bygde TV-apparater på Arena-fabrikken. Selv om farge-TV er teknisk avansert, så hadde vi ingeniører kunnskap om hver eneste liten del i et TV-apparat. Det var interessant, man kunne hele produktet. I dag ser verden helt annerledes ut, avslutter Erling.

Kontakt os
Henrik Møller, Prevas A/S, e-mail

light-measuring-wearable-case-lys-technologies
  • JABII

    JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

  • Force Technology

    Får avansert industriell skanning til å fungere

  • Pilloxa AB

    Smart støtte ved livslang medisinering

  • Brüel & Kjær Vibro

    Virksomhet basert på partnerskapet

Relaterte case